Učenici petog razreda, koji pohađaju sate slovačkog jezika i kulture, su u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane sa svojom učiteljicom Anom Marošević pripremili kuharsku radionicu kuhanja tradicionalnog slovačkog narodnog jela Bryndzove halušky. To su noklice od krumpirovog tijesta sa svježim ovčjim sirom.
Mali kuhari su naučili kako se priprema i kuha ovo zdravo jelo, jer bryndza je bogatim izvorom kalcija, snižava kolesterol, stimulira probavu i pojačava imunitet. Uspješno su svladali sve faze kuhanja, od guljenja i ribanja krumpira do miješanja, kuhanja i cijeđenja tijesta.
Jedna skupina učenika je na internetu istraživala i napisala o zdravim svojstvima ovoga jela, druga skupina je bila aktivna u školskoj čajnoj kuhinji, a treća je skupina ovo jelo dočarala i likovnim izražajem. Na kraju su ovaj slovački specijalitet poslužili na tanjurima koji su mogli degustirati i svi učitelji u zbornici.


Izvor: Ana Marošević




