U sklopu dodatne nastave iz geografije i školskog projekta “O vremenu, klimi i još koječemu…” koje vode učiteljice Matea Bošnjaković, Nataša Kruljac i Ivana Mesić Kiš, sudjelovali smo u nagradnom natječaju Fizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Natječaj je bio raspisan za vrtiće, osnovne i srednje škole sa zadanim zadatcima u svakoj kategoriji. Učenik 6.razreda,
Niko Paljević, sudjelovao je i pobijedio u kategoriji za 5. i 6. razrede sa zadatkom tonjenja kockice leda u uljima različite temperature i različitog sastava. Postavljena je hipoteza, istraživačko pitanje, navedeni materijali i pribor (sa slikom postava i videom pokusa dostupnim na
https://youtube.com/shorts/q46wtjF7B9M?si=ynVgkOdVpDS4aNFX), objašnjen je postupak, rezultati mjerenja te naveden zaključak. Učenik je s mentoricom, učiteljicom geografije Ivanom Mesić Kiš, odabrao suncokretovo ulje i ulje uljane repice. Promatrali smo koliko dugo treba da se otopi kockica leda u navedenim uljima na 50 °C i 5 °C. Kod hladnog ulja led se na početku zadržao na površini te kako se otapao, kapljica po kapljica se spuštala na dno, a kod toplog ulja led je odmah potonuo na dno i počeo se otapati. Za suncokretovo ulje dobili smo rezultate od 40:03 na temperaturi od 5°C i 6:45 na temperaturi od 50 °C (vremena su zabilježena od trenutka kada je kockica leda uronjena u ulje do trenutka kada se potpuno otopila), a za ulje uljane repice 40:10 i 6:50. Pokusom smo došli do zaključka da:
1) temperatura znatno utječe na brzinu otapanja leda – viša temperatura = brže otapanje,
2) vrsta ulja također utječe zbog razlika u viskoznosti, toplinskoj vodljivosti i gustoći (uljana repica ima nešto veću viskoznost i gustoću od suncokretovog ulja pa u njoj prijenos topline ide sporije, a kretanje otopljene vode prema dnu je usporeno),
3) led i voda potonu u ulju jer su gušći od njega – voda osobito, dok led potone tek kad se djelomično otopi,
4) na višim temperaturama razlike među uljima postaju manje izražene jer brži prijenos topline prevladava,
5) hidrofobnost ulja sprječava miješanje s vodom, pa voda zadržava oblik i tone kao zaseban sloj.
Čestitke Niki na uspjehu!
Izvor:
dr.sc. Ivana Mesić Kiš