Ove godine učenici Filmskog kluba E. T. sudjeluju u programu FoodEducators. Jedan je od ciljeva projekta informiranje učenika o globalnom problemu bacanja hrane te njegovim posljedicama na okoliš, ekonomiju i društvo.
Na satu izvannastavnih aktivnosti razgovarali smo o temi smanjenja otpada hrane, za što smo koristili materijale s mrežne stranice FoodEducators: https://www.foodeducators.eu/hr/resursi-hr/resurs/Smanjenje-gubitka-i-otpada-hrane. Budući da je riječ o filmskom klubu, odlučili smo snimati videozapise sa savjetima o odgovornom korištenju hrane. Prvi videozapis nosi naslov Naučite pravilno čuvati hranu (https://youtu.be/Cj0ASVTDsYA). Razradili smo još dvije teme o kojima ćemo snimati videozapise tijekom školske godine: Zamrzavanje hrane i Čuvanje hrane.
O Programu
„Program FoodEducators pokrenuo je EIT Food 2022. pod nazivom „Misija mladih“. Rad je započeo s procjenom potreba i izradom dva priručnika za nastavnike punih resursa spremnih za korištenje koji će se koristiti u učionici. Priručnici su 2022. pilotirani u pet zemalja, uključujući Cipar, Češku Republiku, Izrael, Mađarsku i Španjolsku, dosegnuvši 382 učitelja; i 39.354 učenika. Godine 2023. promijenili smo naše priručnike u online nastavne planove koji se mogu pojedinačno preuzeti i tako je stvorena ova web stranica. Godine 2023. naši nastavni planovi stigli su u Poljsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Tursku, a 2024., putem RIS HUB-ova EIT Fooda, dopiremo do nastavnika i učenika u više od 10 europskih zemalja“ (https://www.foodeducators.eu/hr/o-nama). FoodEducators zastupljen je u mnogim europskim zemljama putem nacionalnih HUB-ova i partnera. U Republici Hrvatskog partner Programa je tvrtka Smion.
Izvor: Ivana Ostrički