Dan jabuka u posebnim razrednim odjelima
Učenici POSa i POSb razreda su zajedno sa svojim učiteljicama i asistenticama obilježili Svjetski dan jabuka 20.listopada pripremom ukusne slastice – jabuke u lisnatom tijestu. Učenici su s puno truda pripremali jabuke, zamotali ih u trakice od lisnatog tijesta te posipali šećerom i cimetom. Na kraju su ih svi zajedno kušali i zaključili da je jabuka zaista kraljica voća.
Ovom su se aktivnošću podsjetili na važnost zdrave prehrane i uživali u jesenskim okusima.

Izvor: Josipa Kolauti
Pokusi s jabukama za Dan jabuka
Učenici 3. razreda PŠ Velimirovac su u sklopu projekta FoodEducators obilježili Dan jabuka istražujući promjenu na hrani koja nastaje kao reakcija na okolinu. Istražili su prirodne postupke očuvanja svježeg izgleda hrane te naučili da je hrana živi materijal koji se mijenja u interakciji s okolinom.

Izvor: Andrea Gorša
Zajedničkim radom do slatkih rezultata – učenici 4. b razreda i učenici posebnog odjela (POS b) pekli kolač povodom Dana jabuka, u duhu inkluzije
Danas su učenici (u sklopu izvannastavnih aktivnosti) 4. b razreda i razrednog odjela POS b sa svojim učiteljicama, Marinom Bukvić i Josipom Zebić i pomoćnicama u nastavi – Katarinom Sušjenkom, Natašom Hvizdak i Valentinom Mrak, sudjelovali u zanimljivoj radionici – zajedničkom pečenju pite od jabuka.
Cilj je ove aktivnosti bio poticanje inkluzije, suradničkog učenja te razvoja socijalnih i komunikacijskih vještina, ali i podizanje svijesti o zdravim prehrambenim navikama.
Tijekom radionice učenici su zajedno mjerili, mijesili te pripremali nadjev pri čemu su pomagali jedni drugima i učili kroz iskustvo. Atmosfera je bila ispunjena pozitivnim ozračjem, međusobnim uvažavanjem i osjećajem zajedništva.
Ovakve aktivnosti pokazuju koliko su inkluzivne prakse važne u razvoju djece jer svima pružaju priliku da doprinesu svojim sposobnostima, uče jedni od drugih i razvijaju empatiju i timski duh.

Izvor: Josipa Zebić
Senzorna radionica “Jabuka kroz sva osjetila”
Učenici odgojno-obrazovne skupine (OOS b) obilježili su Svjetski dan jabuka zajedno sa svojom učiteljicom i pomoćnicama u nastavi. Učiteljica je za učenike pripremila senzornu radionicu pod nazivom “Jabuka kroz sva osjetila” s ciljem poticanja i aktiviranja svih pet osjetila kroz istraživanje jabuke.
Učenici su opipali jabuku, istražujući njezine različite teksture, a kroz mirisne stanice prepoznali su arome svježe jabuke, cimeta i pečene jabuke.
Najviše uzbuđenja izazvao je kutak okusa, gdje su degustirali različite vrste jabuka. I sluh je bio aktivan, učionicu je ispunio zvuk hrskavih zalogaja.
Uz pomoć vrijednih pomoćnica u nastavi, učenici su oprali, ogulili, naribali i narezali jabuke, razvrstali ih po boji, pripremili sok od jabuka, a za kraj su uživali u mirisu i okusu domaće štrudle od jabuka.
Radionica je bila prilika za učenje kroz doživljaj, druženje i razvoj vještina, a sve uz osmijehe i puno veselja.

Izvor: Kristina Grgić




