Datum objave: 10. listopada 2024.
Kategorija: Vijesti

Svjetski dan mentalnog zdravlja

10. listopada obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja radi podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja. Stručnjaci koji rade s djecom uočavaju kako su stres i anksiozni poremećaji sve češći problem među djecom i mladima. Pokazuje se sve važnije razvijati kod djece ključne vještine i strategije koje im mogu pomoći spriječiti takve probleme, ali i pomoći svima koji se s problemima već suočavaju. Nekoliko savjeta za roditelje ali i sve odrasle koji skrbe za djecu:

  • Slušajte promatrajte i zapažajte. Kad smo svjesni djetetova ponašanja, razmišljanja i osjećaja, lakše ćemo prepoznati njegova loša raspoloženja, i rane znakove ozbiljnijih problema mentalnog zdravlja. Osobitu pozornost posvetite razdobljima promjena poput puberteta.
  • Potičite djecu da razgovaraju o svojim osjećajima i pružite im priliku da izraze brige. Pokušajte se koristiti otvorenim pitanjima poput „kako se osjećaš?“ umjesto izjava poput „vidim da si pod stresom“.
  • Budite oprezni s izjavama poput „priberi se“ ili „nema razloga za zabrinutost“. Katkad su nezadovoljstvo i tuga ozbiljniji nego što se čini na prvi pogled.
  • Pokušajte pokazati primjerom – vježbajte, jedite zdravo, održavajte pozitivno mentalno stajalište, svakodnevno u danu provodite određeno vrijeme bez ekrana, vježbajte opuštanje i pokažite da briga o sebi nije sebična. Prateći vas i djeca će lakše usvojiti ove navike.
  • Nemojte se bojati razgovarati o mentalnome zdravlju. Nastojte podignuti svijest, potičite dijalog, umanjite stigmu i razvijajte razumijevanje.
  • Zajedno iskušajte neka dobra djela. Ispecite kolače za susjede, donirajte staru odjeću ili volontirajte na nekome lokalnome događanju – pokažite da dobrota može imati pozitivan učinak.
  • Ozbiljno shvatite zlostavljanje, maltretiranje i diskriminiranje. Budite u bliskom kontaktu s školom.
  • Potičite vježbanje. Ako djeca nisu sklona sportu, pokušajte nešto činiti zajedno, primjerice voziti bicikl ili šetati po parku.
  • Potičite sigurnost na internetu. Provjerite što djeca rade na internetu, procijenite i namjestite roditeljsku zaštitu.
  • Potičite zdrave predloške spavanja i pravilno vrijeme odlaska na spavanje. Važno je djeci osigurati količinu sna koja im je potrebna kako bi ostala u formi i zdrava.
  • Kad vam se dijete obrati zbog zabrinutosti, poslušajte i pokušajte razumjeti što se događa. Zajedno istražite što biste mogli učiniti kako bi dijete svladalo strahove i provjeravajte dogovorene aktivnosti kako biste pratili uspjeh.
  • Budite smireni i strpljivi. Katkad se ponašanja tjeskobne djece mogu činiti nerazumnima. Treba zapamtiti da tjeskobna mlada osoba koja plače ili izbjegava situacije zapravo instinktivno reagira na uočene prijetnje.
  • Pomozite djeci da se suoče sa stvarima ili situacijama kojih se boje. Naučiti se suočavati sa strahovima jedan je od najizazovnijih dijelova prevladavanja tjeskobe i stresa. Suočavanje sa  strahovima obično najbolje funkcionira ako mu se pristupa postupno, korak po korak.
  • Pokušajte savladati svoju tjeskobu i pokažite djeci da se s njome može uhvatiti ukoštac i nadzirati je. Podijelite svoje metode kako bi ih i djeca mogla iskušati.
  • Podržavajte djecu u prihvaćanju nesigurnosti i promjena. Razgovarajte o ishodima i nastojte im pomoći da prihvate i suoče se s pozitivnim i negativnim promjenama.
  • Podržavajte djecu u suprotstavljanju negativnim ili iracionalnim stajalištima i mislima. Osmislite i prenesite djelotvorne načine na koje ćete propitati i suprotstaviti se mislima i stajalištima koji izazivaju tjeskobu.
  • Pobrinite se za to da djeca znaju da vam se mogu obratiti i zatražiti pomoć i potporu. Podsjetite ih i na to da postoje i drugi ljudi koji mogu pružiti konkretnu stručnu pomoć (npr. stručna služba škole) ako se zajedno morate suočiti s određenim ozbiljnijim problemom. Spoznaja da se mogu obratiti i drugima za pomoć može umanjiti tjeskobu.
  • Zapamtite da nitko nije savršen. Svi ponekad griješimo, ali važno je truditi se.

Izvor: Rae, Tina: O.K. je ne biti O.K. Vodič za postizanje dobrobiti. Školska knjiga, Zagreb, 2021.

Pročitajte još

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI

U područnoj školi Gradac Dane kruha i zahvalnosti za plodove jeseni obilježili su svi učenici kombiniranog 2. do 4. razreda, učiteljica Darija Lozić i vjeroučiteljica Mirta Rilko prigodnom svečanošću koja je održana u petak, 18. listopada 2024. godine. Roditelji su...

Posjet Domu kulture Našice i pozdrav jeseni

Posjet Domu kulture Našice i pozdrav jeseni

Učenici razredne nastave B smjene posjetili su Dom kulture Našice te pogledali projekciju Male šape na velikom putovanju. Nakon odgledanog filma uputili su se u park. Promatrali su promjene u prirodi i sakupljali plodove koje je jesen donijela sa sobom. Dio vremena...

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

listopada diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Tom prigodom učenici posebnih razrednih odjela (POS c i POS d) zajedno...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content