preskoči na sadržaj

Osnovna škola kralja Tomislava Našice

 

Aktivnosti Knjižnice pratite na Facebooku!

 

Vidimo se! :)

 

Mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige 2014.

 

Naše ovogodišnje aktivnosti pratite ovdje.

 

 

 

1. Noć u knjižnici

 

Kako smo proveli vrijeme u knjižnici u noćnim satima, pogledajte ovdje i ovdje. :)

 

 

Mjesec knjige 2013.

 

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige i Mjeseca školskih knjižničara u našoj je knjižnici održan  niz nastavnih sati vezanih uz informacijsku pismenost.

 

Od početka studenoga u 3. smo razrednim odjelima započeli projekt poticanja čitanja Obiteljska čitaonica. O provedbi i ciljevima projekta, ali i o važnosti čitanja u obitelji te tehnikama koje potiču čitanje s razumijevanjem, roditelji su upoznati na roditeljskim sastancima i putem informativnih  letaka.

Posjetilo nas je i kazalište Don Hihot s lutkarskom predstavom Zecmen za učenike razredne nastave.

Kao i svake godine, razrednici su se sa svojim učenicima  uključili u akciju Sretan Ti rođendan, knjižnice! te su prikupljali knjige i novac kojima ćemo obogatiti  knjižnični fond. Kao znak zahvalnosti, ali i pohvale za trud, učenicima i razrednicima dodijeljene su zahvalnice. Ovom smo akcijom prikupili tridesetak knjiga.

Kupnjom knjiga za učenike i učitelje na međunarodnom sajmu knjiga Interliber povećali smo knjižnični fond za 47 primjeraka knjiga.

Nagradili smo i najbolje čitatelje  školske knjižnice za prošlu školsku godinu. Najboljom među učenicima prvog razreda proglašena je Lara Dumenčić iz 1.a, među učenicima od drugog do četvrtog razreda Paula Nekić iz 2.a, a među učenicima predmetne nastave Vanesa Kanis iz 6. c razreda.

U predvorju škole postavili smo pano Priče iz naše knjižnice, koji sadrži odlomke iz najzanimljivijih i najčitanijih knjiga u našoj školi.

 

Budući da smo proteklih nekoliko  godina posebno usmjereni na razvoj čitanja s razumijevanjem, osmislili smo pano Znaš li čitati? sa savjetima koji će pomoći učenicima da razviju vještinu čitanja i čitaju s razumijevanjem. Poseban smo kutak sa savjetima o čitanju osmislili prvašićima i njihovim roditeljima.

Na veliku radost naših učenika, knjižnica je obogaćena novim kazališnim kutkom koji sadrži lutke, koje su izrađivali učenici, zbirke igrokaza za djecu i pozornicu koju su izradili naši domari Goran i Josip.

 

 

Dan hrvatske knjige

 

Uz Dan planeta Zemlje,  22. se travnja obilježava i Dan hrvatske knjge, budući da je toga dana, prije više od pola tisućljeća, tj. 22. travnja 1501., otac hrvatske književnosti Marko Marulić dovršio Juditu, svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jeziku. Pogledajte kako smo ga obilježili.

 

 

Međunarodni dan dječje knjige

 

I ove smo godine proveli aktivnost Priča na dar. Pogledajte kako je to izgledalo prošle i ove školske godine.

 

 

Uskrsne ideje

 

Učenici skupine Info-klup potražili su zanimljive i jednostavne ideje za izradu uskrsnih ukrasa u časopisima i na Internetu. Slike radionica smjestili smo u kutiju  te ih svatko može pogledati kako bi doma pokušao napraviti neki ukras za nadolazeće blagdane. Radionice su se održvale i u knjižnici.

 

Osmislili smo i plakat izrađen od starih kalendara i grančica, na koji smo smjestili zanimljivosti o Uskrsu u Hrvatskoj i u svijetu.

Više fotografija pogledajte ovdje.

 

Veljača prevrtljača :)

 

Kao i prijašnjih godina, u predvorju škole nalazi se sandučić za  pisma povodom Valentinova. Sandučić i plakat sa spomenima iz spomenara naših mama i baka, ali i nekih novijih, izradili su učenici  skupine Info-klub.

 

U knjižnici možete pronaći pano s primjerima maski i kostima za maškare, koje, uz malo volje, kreativnosti i puno zabave, možete izraditi doma.

Više fotografija potražite na našoj Facebook stranici!

 

Kako smo se pripremali za božićne blagdane?

 

Učenici skupine Info-klub i ovoga su puta bili vrijedni i kreativni. Ovo je samo djelić naših božićnih aktivnosti! Više pročitajte i pogledajte ovdje!

Blagoslovljen Božić i sretna 2013. godina!

 

Čitamo mi, u obitelji svi

Nakon prošlogodišnje uspješne provedbe projekta Čitamo mi, u obitelji svi, Osnovna je škola kralja Tomislava Našice odlučila uključiti se u projekt i ove školske godine.  Projekt koji organizira Hrvatska udruga školskih knjižničara namijenjen je trećim razrednim odjelima, a cilj mu je poticanje čitalačke pismenosti, tj. vještine čitanja kao jedne od najvažnijih  vještina potrebnih za uspješno učenje  te uspješan i  kvalitetan život.

O projektu u našoj školi više pročitajte ovdje.

 

Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni mjesec školskih knjižnica 2012.

 

Kao i prijašnjih godina Mjesec hrvatske knjige (15. listopada-15. studenoga) i Međunarodni mjesec školskih knjižnica (listopad) obilježili smo raznovrsnim akcijama i aktivnostima. 

10. listopada organiziran je sastanak učiteljica razredne nastave s psihologinjom, defektologinjom i knjižničarkom, na kojemu smo raspravljali o novim, kreativnim i zanimljivim načinim obrade lektire te razmijenili primjere dobre prakse.

U Mjesecu knjige rado održavamo nastavu u školskoj knjižnici, provodeći program informacijske pismenosti i poticanja čitanja. Učenike petog razreda upoznali smo s lektirom koju će čitati ove školske godine, podsjetili ih kako će u knjižnici pronaći željenu knjigu te s nastavnicama B. Pavić i T. Majdandžić raspravljali o savjetima za čitanje i organizaciji vremena za učenje i odmor. Nastavnica Štefica  Rončević i učenici 5.a i b razreda  u školskoj su knjižnicu održali sat engleskog jezika na kojem su upoznali knjižni fond na engleskom jeziku i usvojili osnovne pojmove vezane uz knjige, čitanje i knjižnicu.

 

Učenici 2.a (učiteljica J. Vidaković) i 2.b razreda (učiteljica A. Janković) upoznali su se s dječjim časopisima, pretraživali podatke o obitelji i jeseni te izradili svoj razredni časopis. 4.a razred (učiteljica S. Mataija) naučio je čemu služi pravopis i rječnici te kako se njima služimo.  Školska je knjižničarka posjetila i PŠ Markovac, gdje su učenici 3. razreda (učiteljica S. Majer Ćatić) pretraživali u enciklopedijama zanimljivosti iz života I. Brlić Mažuranić i o životinjama iz knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Iako nisu imali priliku vidjeti školsku knjižnicu, učenici 1. razreda (učiteljica S. Mihalek) naučili su čemu ona služi, kako u njoj možemo provoditi vrijeme i upoznali se sa svojim prvim školskim slikovnicama.

 

Školskoj su s knjižnici najviše radovali naši prvašići (1.a, B. Lovošević i 1.b, B. Vrlja). Pokazali su da znaju kako se prema knjigama i u knjižnici trebamo ponašati te naučili posuđivati i vraćati knjige. Zabavili smo se uz igrokaz o novoj i staroj slikovnici, čitanje priča i upoznavanje sa slikovnicama. Učenici 3.b razreda (učiteljica M. Pokrivka) poželjeli su pročitai priču Miš u knjižnici svojim prijateljima iz 1. b (učiteljica B. Vrlja) pa su zajedno osmislili zanimljiv nastavni sat u knjižnici.

   

Posebnu pohvalu zaslužuju učenici skupine Info-klub, koji su marljivo sudjelovali u aktivnostima školske knjižnice. Za učionicu informatike izradili su plakat Korisne i zanimljive web-stranice, koji će nastaviti uređivati, a na kojem su predstavili Facbook stranicu naše knjižnice, podsjetili učenike da   vijesti i zanimljivosti o našoj školi potraže na mrežnoj stranici Škole, predstavili nekoliko zanimljivih stranica za djecu i podsjetili ih da Internet ne čine samo igrice, YouTube i Facebook. Istražili smo i narodne motive Slavonije, kako bismo sudjelovali  u natječaju Gradske knjižnice  Juraj Šižgorić u Šibeniku. Straničnike s motivima preuzetim sa slavonske čipke, zlatoveza i slavonskih šaranih tikvica  izrađivali su učenici 6. razreda (Nikolina Božiček, Robert Katavić, Petra Potolovec  i Klara Farkaš) u  tehnici reljefa na aluminijskoj foliji, te tuša i akvarela. Iako nismo osvojili nagradu, ponosni smo na svoj trud i zadovoljni  novonaučenim vještinama.

      

Postavili smo i izložbu straničnika, koja je bila poticaj da učenici u  Kreativnom kutiću knjižnice sami izrade svoje straničnike od starih kataloga, kalendara i izreka o knjigama.

Učenici su rado sudjelovali i u nagradnoj igri Nauči nešto novo, u kojoj su izvlačili pitanja i odgovore tražili u izloženim enciklopedijama. Svaki je točan odgovor bio i nagrađen.

   

Budući da je poezija učenicima teže razumljiva, ponudili smo aktivnost Naslikaj pjesmu, na koju su se odazvali pojedini  učenici te 3. razred iz PŠ Markovac (učiteljica S. Majer Ćatić).

U knjižnicu smo postavili i Knjigomjer, na kojem svatko može preporučiti neku zanimljivu knjigu ili obrazložiti zašto mu se neka knjiga ne sviđa. Učiteljima smo pripremili izreke pisaca i citate iz knjiga, koje su mogli izvući iz kutije u zbornici i započeti svoj radni dan s osmjehom! smiley

 

Našim prvašićima i njihovim roditeljima pripremili smo letke sa savjetima za čitanje u obitelji, a učenicima razredne nastave zagonetke, kratke priče i pjesme koje su mogli izvlačiti iz kutije i čitati sami, u društvu ili na nastavi sa svojim učiteljicama.

Kao i proteklih godina, organizirali smo akciju Sretan Ti rođendan, knjižnice. Razrednici su sa svojim učenicima prikupljali stare ili kupili nove knjige koje su, u obliku darova uz prigodne čestitke i posvete u knjigama, darovali za svoju knjižnicu. Darovali su 65 knjiga i pritom pokazali nesebičnost, veliki trud i kreativnost,  zbog čega su svi zaslužili zahvalnice, a najuspješniji su i nagrađeni: 1.a (B. Lovošević) za najljepše iznenađenje prilikom darovanja knjiga, 2.a (J. Vidaković) za najljepše umotan dar, 4.b (M. Ravlić) za najljepše izrađene i ispisane čestitke i 4.c (M. Simel Bošnjaković) za najljepšu i nejkreativniju aktivnost u Mjesecu knjige (izrada slikovnice). Knjižni smo fond povećali i kupnjom 67 knjiga na ovogodišnjem Interliberu, između ostaloga i zahvaljujući prošlogodišnjoj zakasnini.

 

8. studenog učenici 1.a i 2.a razreda  sudjelovali su na predstavljanju slikovnice Nije me strah Dubravke Pađen Farkaš u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice. Bila je to ujedno i prigoda za obilazak i upoznavanje prostora Knjižnice.

 

Najveće je oduševljenje izazvao susret učenika s cijenjenim hrvatskim književnikom Mirom Gavranom, koji nas je podsjetio da su prijateljstvo i ljubav, koji su uvijek okosnice njegovih romana, najvrednije što čovjek može posjedovati. Svojim zanimljivim, šaljivim i toplim pričama osvojio je i naše učenike i podsjetio ih na važnost čitanja:  „Čitajući knjige nećeš usavršiti vještinu življenja. Život je neobuhvatno protjecanje: opire se svakom određenju. Čitajući knjige nećeš doprijeti do istine. Sve što je napisano, izmišljeno je - stvarnost se ne pokorava riječima. Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji - ali knjige moraš čitati da bi sve to shvatio.“ (Miro Gavran, Klara)

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Vrijeme je za školski obrok 3
Naša škola

Pogledajte film o našoj školi profesorice Vesne Kovačević-Tomić.

Informacije za roditelje
Priručnik za pomoćnike

Priloženi dokumenti:
ucimo zajedno FINAL.PDF

e-Dnevnik
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola kralja Tomislava Našice / Ulica Matice Hrvatske 1, HR-31500 Našice / os-kralja-tomislava-na.skole.hr / ured@os-kralja-tomislava-na.skole.hr
preskoči na navigaciju