2017-10-30 11:44:45

Kuhali smo leću (Varely sme šošovicu)

Tradicionalna su jela dio baštine nekoga naroda. Govore nam o povijesti i svjedoče o životu ljudi određenoga kraja. Pomoću njih zaključujemo kako su ljudi prije živjeli, jesu li živjeli u siromaštvu ili blagostanju i koje su namirnice bile zastupljene. Geografske različitosti utjecale su na različitost prehrane i prehrambene navike stanovništva. Na satu Slovačkoga jezika i kulture organizirali smo praktičnu radionicu na kojoj su učenici pod nadzorom i vodstvom učiteljice Ane Marošević i gospođe Ane Mirković sami pripremili ukusnu, gustu juhu od leće (šošovice).

Po prirodi je to pravo pučko varivo spravljeno od nekoliko osnovnih sastojaka. Slovačka je kuhinja obilježena jednostavnošću te korištenjem puno povrća i mahunarki koje su ljudi sami uzgajali.  Učiteljica Ana nabavila je potrebne namirnice, a ostatak su posla obavili učenici - namočili leću preko noći, pripremili mrkvu, krumpir i ostale sastojke. Radili su kao organizirana skupina i školskim se hodnikom ubrzo proširio miris variva.  Nakon sat vremena, ukusno se jelo našlo u našim tanjurima, a ponudili smo i ostale učenike i učitelje.    tekst: Karla Brkić

Osnovna škola Kralja Tomislava Našice