preskoči na sadržaj

Osnovna škola kralja Tomislava Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Predavanje učiteljice Ane Marošević na državnom stručnom skupu

Autor: Ivana Ostrički, 11. 6. 2021.

Učiteljica slovačkog jezika i kulture Ana Marošević sudjelovala je i održala predavanje na Državnom stručnom skupu za djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova na jeziku i pismu nacionalnih manjina, koji je organizirala i koordinirala viša savjetnica za talijanski jezik Patrizia Pitacco iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Skup je održan od 20. do 21. svibnja 2021. putem Zoom aplikacije, a predavači su bili djelatnici škola u kojima se uči jedan od jezika nacionalnih manjina.

Učiteljica mentorica Ana Marošević je svojim izlaganjem  predstavila Radionice u nastavi slovačkog jezika i kulture vezane uz slovačke običaje. Govorila je o praktičnim radionicama provedenim na nastavi slovačkog jezika i u suradnji sa slovačkim društvima, koje su vezane uz slovačke narodne običaje, navodeći pritom ključna obilježja primjene kurikuluma Slovačkog jezika. Sudionike skupa upoznala je sa slovačkom tradicijom, s naglaskom na suvremenost kojom se proširuje učenikov leksik materinskog jezika, a svoje predavanje završila je s motom: Sačuvajmo vrednote naših predaka.

U programu prvog dana skupa bila su predstavljena glavna obilježja obrazovanja na jeziku i pismu pojedinih nacionalnih manjina, a slovačko školstvo u Hrvatskoj predstavila je Sandra Kralj Vukšić,  ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice, čiji djelokrug rada obuhvaća i koordinaciju slovačkog školstva.

Viša savjetnica Patrizia Pitacco svim je izlagateljima srdačno zahvalila na predavanjima navodeći sljedeće: U organizaciji ovog skupa uloženo je puno truda, znanja, vještina, kao i emocija. Htjeli smo se upoznati i pokazati koje su naše specifičnosti i različitosti. Pokazali smo i ono što nam je zajedničko: ljubav prema materinskom jeziku, privrženost tradicijama i svojim korijenima, poštivanje svog porijekla. Upravo ta vrijednost je ona koja se mora iščitavati iz kurikuluma materinskih jezika nacionalnih manjina.

Učiteljica Ana Marošević završila je izlaganje riječima: Hvala svima koji su me podržali u ovome predavanju, ravnateljici, mojim kolegicama i kolegama iz škole, a posebno lektorici Vesni Kovačević-Tomić. Nastojala sam našu OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac predstaviti cijeloj Hrvatskoj u dobrom svjetlu jer u njoj učenici stječu dobra i raznolika znanja za svoj budući život.
Tražilica
Vrijeme je za školski obrok 3
Naša škola

Pogledajte film o našoj školi profesorice Vesne Kovačević-Tomić.

Informacije za roditelje
Priručnik za pomoćnike

Priloženi dokumenti:
ucimo zajedno FINAL.PDF

e-Dnevnik
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola kralja Tomislava Našice / Ulica Matice Hrvatske 1, HR-31500 Našice / os-kralja-tomislava-na.skole.hr / ured@os-kralja-tomislava-na.skole.hr
preskoči na navigaciju