preskoči na sadržaj

Osnovna škola kralja Tomislava Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Izložba Obitelj Pejačević i kulturno-povijesni odnosi Hrvata i Slovaka

Autor: Marija Ivanković, 4. 11. 2020.

Učenici petog i sedmog razreda naše škole u sklopu izvanučioničke nastave slovačkog jezika pogledali su fotografsku izložbu u Slovačkom centru za kulturu i posjetili Savez Slovaka u Našicama.

Ravnateljica centra Sandra Kralj Vukšić srdačno ih je pozdravila i naglasila da je izložba pod nazivom Obitelj Pejačević i kulturno-povijesni odnosi Hrvata i Slovaka povezana s obilježavanjem desete obljetnice ove institucije. S učenicima je vodila interaktivan i dinamičan razgovor na temu doseljavanja Slovaka na prostore našičkog kraja i imanja oko dvoraca Pejačevićevih,  a koja je neposredno povezana s postavljenom izložbom. Učenici su saznali kako je grof Ladislav Pejačević u 19. stoljeću omogućio njihovim slovačkim precima da se nastane na njegovom vlastelinstvu kao radna snaga za krčenje njegovih šuma i obrađivanje grofovskog zemljišta. Naime, nakon povlačenja Turaka iz istočnog dijela Hrvatske, zemljoposjednicima u Hrvatskoj dodijeljena su nova zemljišta i iz tih razloga nedostajala im je domaća radna snaga, pa su Pejačevićevi potražili sezonske radnike iz gornje Ugarske, koji su se tu kasnije i trajno nastanili. Ugovorom s našičkim grofom Pejačević osnovala su se naselja Markovac 1879. god. i Jelisavac 1889. god. Učenicima su bile najzanimljivije fotografije na kojima se vide stare obiteljske kuće, zgrade škola, željezničkog kolodvora i crkvi, jer su ih mogli usporediti kako su izgledali nekada, a kako u sadašnjosti. Kustos Marko Kurtek, koji je zabilježio dječju znatiželjnost i njihove vesele komentare foto snimkama, nadodao je da su hrvatsko-slovački dobri odnosi opstali sve do danas.

 

Nakon izložbe učenici su se preselili u novouređenu zgradu Saveza Slovaka gdje ih je srdačno pozdravila tajnica Branka Baksa. Nakon predstavljanja svojih suradnica Helene Gašo i Antonele Topolovec ukratko ih je upoznala s raznolikim  i bogatim aktivnostima Saveza Slovaka, njihovih ogranaka i folklornih društava. Potakla je učenike  da i dalje aktivno  sudjeluju u follornim  aktivnostima i u učenju slovačkog jezika i kulture, jer će im to donijeti iskustvo koje će im obogatiti život. Na samom završetku posjete učenici su se počastili ponuđenim slatkišima i sokom.

Učenik petog razreda Roko Mihovilović Baksa kaže: Iz izložbe sam saznao da je obitelj Pejačević  bila veleposjednik,  na čiju zemlju su se doselili Slovaci, koji su obavljali  zahtjevne radove sječe šuma i rad na poljima. Vidio sam fotografije lijepih dvoraca obitelji Pejačević u Virovitici, Našicama, Podgoraču, Osijeku, njihov obiteljski grb, prve škole i crkve u mome mjestu Markovcu. Saznao sam da su se Slovaci prvo naselili u mjestu Martinu. Izložba mi se jako svidjela, a najzanimljivije mi je bilo veliko stablo rodoslovlja. Novouređena zgrada Saveza Slovaka je jako lijepa.

Rebeka Szabo iz sedmog razreda komentira: Sretna sam što sam naučila neke nove informacije o mojim precima, kojih više nema, ali ih moja obitelj uvijek spominje i čuva od zaborava.

Fotografije: Ana Marošević, Marko Kurtek, Antonela Topolovec

Ana Marošević


Izvor: Ana Marošević


Tražilica
Vrijeme je za školski obrok 3
Naša škola

Pogledajte film o našoj školi profesorice Vesne Kovačević-Tomić.

Informacije za roditelje
Priručnik za pomoćnike

Priloženi dokumenti:
ucimo zajedno FINAL.PDF

e-Dnevnik
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola kralja Tomislava Našice / Ulica Matice Hrvatske 1, HR-31500 Našice / os-kralja-tomislava-na.skole.hr / ured@os-kralja-tomislava-na.skole.hr
preskoči na navigaciju